Fontkeuze
Achtergrondkleur

Ervaringsverhalen 

Twijfelt u of een schrijftolk iets voor u is? Lees dan onderstaande verhalen van schrijftolkgebruikers. De drempel om voor de eerste keer een schrijftolk mee te nemen is vaak erg hoog. U kunt aangeven bij uw schrijftolk wanneer dit de eerste keer is dat u een schrijftolk meeneemt. De schrijftolk zal u dan een uitgebreide introductie geven over zijn / haar werk.

 

Schrijftolken zijn TOP!

Slechthorend ben ik sinds mijn dertiende, maar het is pas later echt hinderlijk geworden. Zeg maar  vanaf mijn vijftigste. Toch heb ik goed kunnen functioneren, met wat extra moeite, in een functie waarin communicatie heel belangrijk was. Zo’n zeventien jaar was ik daarnaast secretaris van de Ondernemingsraad, waarbij ik voor het notuleren wel door een secretaresse werd bij gestaan.

 

Mijn kennismaking met schrijftolken was bij een bijeenkomst over Menière, die door het Fries Centrum voor Doven en Slechthorenden (FCDS) werd georganiseerd. Ik had nog nooit zoiets gezien. Ongelofelijk, wat had ik al die tijd een hoop informatie gemist. Nu werd dat zomaar leesbaar voor mijn neus geprojecteerd. Waar ik anders met een hoop moeite ongeveer 50% kon verstaan, had ik nu alle informatie moeiteloos voor me.

 

Vanaf die eerste keer ben ik steeds onder de indruk geweest van de vaardigheid van de schrijftolken. Ze missen wel eens een woordje en soms zitten er spelfouten in de tekst, maar het is zoveel beter dan zelf horen. Die kleine afwijkingen neem ik er graag bij.

Voor mijzelf heb ik voor het eerst van een schrijftolk gebruik gemaakt bij een vergadering met mijn werkgever en een groep lotgenoten over de uitvoering van het sociaal plan. Dat was ingewikkelde materie, maar de schrijftolk wist zich daar prima doorheen te slaan. Ook daarbij was de bijdrage van de schrijftolk van grote waarde. In plaats van een hoop moeite te moeten doen om te begrijpen wat er gezegd werd, kon ik nu me concentreren op de inhoud en op mijn reacties.

 

Daarna heb ik in vergelijkbare situaties nog een aantal keren van schrijftolken gebruik gemaakt en ik ben nog steeds net zo enthousiast over hun hulp als bij die eerste keer.

 

Dhr. Polet (1948)


Het inzetten van een schrijftolk is ontzettend belangrijk geworden voor het verkrijgen van informatie. Zat je er nog eerst maar als een washandje bij, door een schrijftolk krijg je pas echt de informatie mee die benodigd is om mee te draaien in de maatschappij.

De eerste keer dat ik hier gebruik van maakte was even wennen, maar ondertussen heb ik al zo vaak gebruikt gemaakt van de schrijftolk, dat het gewone kost is geworden. Ik zou iedereen, die denkt dit nodig te hebben, dit soort tolken dan ook van harte aanraden!

 

Werner (1972)


Mijn eerste ervaring met betrekking tot het gebruik van een schrijftolk is er een van een enorm gemis. Ik had gevraagd of er voor mij een schrijftolk aanwezig mocht zijn, maar dat kon niet gerealiseerd worden. Ik werd erdoor overdonderd en kon er geen woord van verstaan, maar moest wel een vraag beantwoorden. Die kon ik ook niet verstaan, maar wel beredeneren. Het kon maar een ding zijn, dus daar gaf ik antwoord op. Uiteindelijk bleek de vraag te kloppen en had ik goed gegokt, maar ook veel te veel informatie gemist om goed te kunnen reageren. Ik heb me nog nooit zo gehandicapt gevoeld als toen, door mijn slechthorendheid was ik er niet toe in staat om in deze situatie een gelijkwaardige partij te zijn.

De eerste keer dat ik wel gebruik maakte van een schrijftolk was bij de mediator i.v.m. een arbeidsconflict met mijn werkgever. Ik had een burnout als gevolg van mijn aangeboren slechthorendheid en mijn werkgever vond het aanstellerij. Volgens hem kon het daar niet van komen.
Dat is geen prettige situatie en ik vond het die eerste keer best moeilijk om aan de tolk te wennen. Wist niet goed hoe ik ermee om moest gaan en zat in het begin vooral krampachtig naar de laptop te staren. Daar leerde ik van dat ik op die manier iets heel belangrijks miste; de lichaamstaal van mijn gesprekspartners. Daar haal ik altijd veel betrouwbare informatie uit en ik vind het prettig om iemand aan te kunnen kijken.

Ondertussen heb ik een eigen praktijk voor non-verbale stresscounseling. Ik heb me gespecialiseerd in stress bij gehoorverlies. Daarvoor heb ik onder andere zelf een cursus ontwikkeld waarbij ik gebruik maak van… Juist, een schrijftolk.
Dat doe ik heel bewust, omdat ik vind dat het gebruik van een schrijftolk stress en vermoeidheid enorm kan verminderen. Het is wel afhankelijk van de persoon, zijn/haar gehoorverlies, de situatie en hoe iemand ermee omgaat.
Van deelnemers aan de cursus hoor ik dat ze het een fantastische uitvinding vinden.
Zelf merk ik dat ze daar wel een weg in moeten vinden. De een probeert toch eerst alles zelf te horen en schakelt daarna pas over op de tolktekst. Dan zit je 2 dingen tegelijk te doen en moet je dubbel zo hard werken. Het kost ook veel energie, omdat je steeds om moet schakelen. Een ander richt zijn aandacht op de tolktekst zonder steeds iedereen aan te kijken.
Het is dus maar net wat iemand zelf prettig vindt.

Persoonlijk vind ik het heel prettig als ik achteraf de tolktekst nog een keer kan lezen, omdat ik moeite heb met het verwerken van auditieve informatie. Ondanks de tolk vallen er soms toch gaten.
Als ik de tekst herlees, zie ik regelmatig dingen staan die ik niet meer wist.
Dat geeft me rust en duidelijkheid en dus minder stress. Ik hoef me tenslotte niet meer druk te maken of ik wel alles kan verstaan.

Ondanks de verschillende persoonlijke voorkeuren is er een ding dat voor alle mensen met gehoorverlies hetzelfde is en dat is de extra mentale inspanning die je moet leveren om te kunnen verstaan. 

Verstaan is een puzzel met heel veel stukjes:
-luisteren
-kijken
-weten
-logisch denken
-raden

Dan werkt je bovenkamer constant op volle toeren om alles begrijpelijk te kunnen maken.
Verstaan is voor mensen met een auditieve beperking te vergelijken met topsport, je doet het echt met je hele lichaam. Alle spieren doen mee, van top tot teen.
Dat is ook de reden dat je er zo moe van wordt.
Door gebruik te maken van een schrijftolk kun je het jezelf veel makkelijker maken en energie besparen.

Petra van der Kaa (1973)