Fontkeuze
Achtergrondkleur

Vraag en antwoord

Na het lezen van de informatie op deze site bestaat de mogelijkheid dat u nog vragen heeft. Wellicht staat uw vraag – antwoord hieronder vermeld. Vul anders het contactformulier in met uw vraag en ik zal u zo spoedig mogelijk antwoord geven.

Wat kost het mij om een schrijftolk mee te nemen?
Als u een gehoorverlies van 50dB heeft aan één oor komt u in aanmerking voor tolkuren.
Deze tolkuren zijn een ‘zogenaamde vergoeding’ voor de schrijftolk. U hoeft zelf dus niets te betalen!

Ik ben werkeloos. Kan ik toch een schrijftolk meenemen naar mijn sollicitatiegesprek?
U mag een tolk meenemen naar uw sollicitatiegesprek. Het UWV heeft als regel gesteld dat u 20% van uw ‘zoektijd’ een tolk mag inzetten bij bijvoorbeeld het volgen van trainingen of tijdens sollicitatiegesprekken.

Mijn kind volgt een integratietraject in het reguliere basisonderwijs. Komt mijn kind dan in aanmerking voor een tolk?
Uw kind moet gedurende 2 ½ dag aanwezig zijn op het reguliere onderwijs om de schrijftolk te laten vergoeden via het UWV. Wanneer uw kind minder dan 2 ½ dag regulier onderwijs volgt, moet u een regeling treffen met het speciaal (of expertise-) onderwijs waar uw kind zit.

Ik ben volwassen en wil weer een opleiding gaan volgen. Vergoed het UWV dan ook de tolkuren?
U kunt in ieder geval tot uw 30ste levensjaar een tolkvoorziening voor onderwijssituaties krijgen. In principe worden alle lesuren vergoed, maar het UWV bekijkt met u welke lesuren noodzakelijk zijn.

Ik wil graag chatten met een medewerker van een instantie, is dit mogelijk?
Indien u een vraag heeft over een aanvraag voor tolkuren in de werk- en/of onderwijssituatie dan is het mogelijk om te chatten met een medewerker van het UWV. Ik wil graag met iemand van het UWV chatten!

Indien u een vraag heeft over een aanvraag voor tolkuren in de privésituatie, dan is het mogelijk om contact open te nemen met een medewerker van TolkContact. Ik wil graag contact met TolkContact.

De 30-tolkuren voor privésituaties van TolkContact heb ik overschreden. Kan ik extra uren krijgen?
Indien u niet toekomt met de 30-tolkuren van TolkContact voor privésituaties, dan kunt u extra tolkuren aanvragen. Dit kunt u doen door een e-mail naar TolkContact te sturen of uw aanvraag in te voeren in mijn.tolkcontact.nl. Het is belangrijk dat u duidelijk aangeeft waar u tolken bij wilt inzetten en hoeveel uur u verwacht een tolk nodig te hebben.

De tolkuren van TolkContact zijn 1 jaar (van januari tot januari) geldig. Op 1 januari van het nieuwe jaar krijgt u automatisch 30 nieuwe tolkuren.

Ik wil zelf mijn tolk regelen. Kan dat?
Er zijn 6 manieren om een tolk te regelen:
1. U doet zelf een aanvraag op het prikbord via de site van TolkContact;
2. U legt uw verzoek neer bij TolkContact en zij gaan opzoek naar een geschikte tolk voor u;
3. U kijkt op de site van TolkContact en neemt zelf rechtstreeks contact op met een tolk naar keuze;
4. U kijkt op de landkaart van de website van de NSV;
5. U kijkt in het Register voor Tolken en neemt zelf rechtstreeks contact op met een geregistreerde tolk naar keuze.

Op de sociale werkplaats waar ik werk hebben ze maandelijks een vergadering. Kan ik daar ook een tolk inzetten?
Een tolk inzetten zou ik u zeker adviseren! U raakt minder vermoeid van het geconcentreerd luisteren naar de spreker(s). Jammer genoeg is het zo dat u geen recht heeft op tolkuren wanneer u via een WSW-bedrijf (sociale werkvoorzieningsplaats) werkt. Het overheidsgeld dat een WSW-bedrijf ontvangt voor de aanschaf voor voorzieningen en hulpmiddelen dient ook gebruikt te worden om de tolken van medewerkers van te betalen. Medewerkers van WSW-bedrijven hebben hierdoor geen recht op een persoonlijke tolkvoorziening van werksituaties. U kunt de tolk aanvragen op de manieren zoals hierboven staat uitgelegd.

Misschien staat uw vraag er niet bij, neem dan gerust contact op.