Fontkeuze
Achtergrondkleur

UWVUWV

Het UWV onderscheid 3 soorten talksituaties welke zij vergoeden:

  • Werksituaties
  • Onderwijssituaties
  • Prive situaties

Wat wordt er verstaan onder werksituaties?
Wanneer u werkt voor een bedrijf heeft u beperkt recht op een tolk. Een tolkvoorziening op het werk is bedoeld voor alles wat te maken heeft met uw werk: vergaderingen, functioneringsgesprekken, personeelsuitjes, cursussen etc. U krijgt maximaal 15% van het aantal uren dat u werkt toegekend. Indien nodig kunt u een verzoek voor extra tolkuren indienen.


Indien u geen werk heeft, maar wel aan het solliciteren bent, heeft u ook recht op tolkuren. 20% van uw zoektijd mag u een tolk inzetten bij: het volgen van een sollicitatietraining, sollicitatiegesprekken, etc. U moet hiervoor tolkuren aanvragen via het UWV.


Om in aanmerking te komen voor een vergoeding voor werksituaties moet u aan bepaalde voorwaarden voldoen:

  • U werkt in loondienst (dus niet in WSW-verband)
  • U heeft geen baan en bent op zoek naar werk.
  • U wil een cursus / training volgen, die naar de mening van het UWV gericht is op het vinden van een betaalde arbeidsplaats.
  • U wil als zelfstandige gaan werken.
  • U wil een tolk inzetten bij gesprekken, of onderzoeken, die plaatsvinden bij het UWV. Dit is ook toegestaan als u in WSW-verband werkt.

Wat wordt er verstaan onder onderwijssituaties?
Een tolk voor onderwijsuren is bedoeld voor alle situaties die op de opleiding voorkomen zoals: lessen, excursies, colleges. Afhankelijk van de onderwijssituatie wordt bepaald hoeveel uren u worden toegekend. In principe gaat het om 100%, op voorwaarde dat het een opleiding aan een erkende, reguliere onderwijsinstelling betreft.

Aanvragen van tolkuren voor werk- en onderwijssituaties
Voor het aanvragen van een vergoeding van tolkuren voor werk- en onderwijssituaties kunt u terecht bij het UWV-kantoor. U kunt tolkuren aanvragen via de website van het UWV. U heeft hiervoor een digiD-inlogcode nodig.


Stap 1: Inloggen op de website van het UWV, via uw DigiD-code

Mocht u geen DigiD-inlogcode hebben, of deze is verlopen, dan moet u eerst een nieuwe DigiD aanvragen.


Stap 2: Vul de gegevens in op de website van het UWV

Om te kunnen beoordelen of u in aanmerking komt voor een tolk, zal het UWV verschillende gegevens aan u vragen.

In het eerste scherm moet u een keuze maken, passend bij uw situatie (werknemer, starter / eigen ondernemer, scholier of werkzoekende).

Afhankelijk welke keuze u maakt krijgt u opnieuw een keuzemenu. Vink aan: "ik heb een tolk gebarentaal nodig"

Als u daarna klikt op: "voorziening aanvragen", dan krijgt u een nieuw blad, met extra vragen. Vul deze vragen naar waarheid in en klik op "volgende stap"

 

Heeft u een document waarin staat dat u een tolkvoorziening nodig heeft, bijvoorbeeld een rapport van de ARBO-dienst, huisarts of specialist? Stuur dit dan ook mee. In dit rapport moet het medische probleem staan dat de reden is voor de aanvraag van de voorziening. Let op: wanneer u deze gegevens eerder naar UWV heeft opgestuurd en er is geen verandering in uw medische situatie, hoeft u dit niet nogmaals op te sturen en kunt u deze melding negeren.

 

Bij vragen kunt u (laten) bellen naar UWV Telefoon Werknemers: 0900-9294 (lokaal tarief). Houd uw burgerservicenummer bij de hand!

Voor veel doven en slechthorenden is telefoneren geen optie. Daarvoor is de chatfunctie gelanceerd. U kunt dan rechtstreeks spreken met een medewerker van het UWV. Deze chat is beschikbaar op werkdagen van 8.00 tot 17.00 uur. Houd uw burgerservicenummer (BSN) bij de hand!

Stap 3: U ontvangt een brief

U ontvangt een brief waarin aangegeven wordt of u recht heeft op tolkuren. Als u recht heeft op tolkuren, geldt dit telkens voor één kalenderjaar (van januari tot en met december). U moet dit jaarlijks, ruim op tijd, opnieuw aanvragen.


Stap 4: Kies de tolk die bij u past

U kunt een schrijftolk op 6 verschillende manieren aanvragen:


1. U doet zelf een aanvraag op het prikbord van de site van TolkContact;

2. U legt uw verzoek neer bij TolkContact en zij gaan opzoek naar een geschikte tolk voor u;

3. U kijkt op de site van TolkContact en neemt zelf rechtstreeks contact op met een tolk naar keuze;

4. U kijkt op de landkaart van de website van de NSV en zoekt een tolk uit uw omgeving;

5. U kijkt in het Register voor Tolken en neemt zelf rechtstreeks contact op met een geregistreerde tolk naar keuze.

6. U benaderd de tolk rechtstreeks via e-mail of Whats App

Contactgegevens van gecertificeerde schrijftolken kunt u vinden op de website van Stichting RTGS.

Op de website van de Nederlandse Schrijftolken Vereniging staat een landkaart met alle schrijftolken bij u in de buurt. Op die manier kunt u zoeken naar een schrijftolk uit uw omgeving.

 

Als u een tolkurentoekenning heeft dient u verschillende gegevens aan uw schrijftolk door te geven. Uw schrijftolk zal de kosten rechtstreeks declareren bij het UWV.

Heeft u geen tolkurentoekenning? Dan kunt u toch een schrijftolk aanvragen. U kunt het tarief navragen bij uw schrijftolk.

Mocht u nog vragen hebben, dan kunt u rechtstreeks chatten met een medewerker van het UWV.

 

In principe heeft u altijd recht op tolkuren, tenzij u bent aangenomen bij een WSW-bedrijf (sociale werkvoorzieningsplaats). Het overheidsgeld dat een WSW-bedrijf ontvangt voor de aanschaf voor voorzieningen en hulpmiddelen dient ook gebruikt te worden om de tolken van medewerkers van te betalen. Medewerkers van WSW-bedrijven hebben hierdoor geen recht op een persoonlijke tolkvoorziening van werksituaties.

 

Organisaties komen in aanmerking voor tolkuren. U kunt hierover meer lezen op de site van het UWV